Helaas is de website place2home al bijna een jaar offline. FTD, FTDonline, FTDworld, place2home, helaas verdwijnen de beste usenet communities op een gegeven moment. Maar, meestal ontstaan er direct 10 nieuwe. Wat zijn nu, bijna een jaar na het verdwijnen van Place2home de beste alternatieven?

Alternatieven Place2home? Newzbin, nzbserver, film-paleis.me en Spotnet

Gelukkig zijn er enkele goede Place2home alternatieven. Zo is nzbserver een alternatief, het voordeel van nzbserver is dat het een simpele website is die door velen als online spotnet wordt gezien.

Wil je graag reageren op spots? Dat kan niet op nzbserver, maar wel op nzbget. Newzbin is een vrij onbekende website, met een forum, chat en een web gedeelte dat erg lijkt op nzbserver. Ze hebben een leuk aanbod, vriendelijke en actieve moderators en zijn al vele jaren online. Je kan newzbin hier bezoeken, je moet je alleen wel even inschrijven.

Film-paleis.me is zoals de domeinnaam al verraad, alleen voor films. En series… In uitstekende kwaliteit met Nederlandse ondertiteling. Als je niet alleen uit nieuwsgroepen download maar ook met torrents, zit je bij film-paleis.me goed, ze bieden naast NZB bestanden ook torrents aan.place2home en eweka  gratis

Spotnet en spotlite

Wie Place2Home gebruikte, had ook een downloadprogramma nodig zoals Grabit of SABnzdb. Spotnet is een alles in 1 programma. Veel mensen vinden Spotnet te groot en te langzaam. Spotlite is een uitstekend alternatief voor Spotnet. Het is een lichtgewicht programma, waarmee je kan zoeken. Spotlite is echter niet in staat om spots te downloaden. Daarvoor heeft men dan weer downloadprogramma zoals Grabit of SABnzdb nodig. Zoeken met Spotlite, downloaden met een downloadprogramma is dus een optie. Of gewoon alles doen met Spotnet.

Het grappig van Spotnet is dat niemand Spotnet kan neerhalen. Spotnet is namelijk volledig gedecentraliseerd, er is geen ze, er is geen server. Het is een oude usenet community die pas offline gaat, als nieuwsgroepen worden verboden. En dat zal voorlopig niet gebeuren.

Binsearch en nzbindex

Het is natuurlijk ook mogelijk om middels een NZB zoekmachine te zoeken naar bestanden en deze met een usenet download programma zoals NZBget of SABnzbd te downloaden. Helaas zijn NZB zoekmachines, waaronder Binsearch en nzbindex, niet altijd even praktisch. Er is immers niet veel informatie bij posts te vinden, je weet dus nooit 100% zeker wat je download. Je kanĀ  altijd gebruik maken van binsearch en nzbindex maar alternatieven zoals newzbin, nzbserver, film-paleis.me, Spotnet en spotlite werken een stuk prettiger.

Hoge bomen vangen veel wind

Hoe groter een Usenet gemeenschap is, hoe meer aandacht de gemeenschap trekt van Stichting Brein. Place2home.net is offline omdat de beheerders de druk van Brein niet meer aankonden. Het was een belangrijke usenet gemeenschap. Maar er zijn vele releasegroepen en Usenet gemeenschappen. Helaas komen en gaan Usenet gemeenschappen en releasegroepen vaak als eendagsvliegen. Zo is de usenet gemeenschap FTD er in 2012 mee gestopt, na grote druk van Brein en Dutch Film Works. Daarna stopte de op FTD gebaseerde website FTDworld en FTDonline ermee.

Nog vele andere gemeenschappen gooiden na de val van place2home en handdoek in de ring, omdat ze bang waren voor torenhoge schadeclaims. Het heeft weinig zin om een Usenet gemeenschap te sluiten. Als een website zoals FTDworld, FTDonline of place2Home stopt, ontstaan er binnen enkele weken 10 nieuwe, moderators starten dan vaak een eigen usenet community. En sommige van die communities worden net zo groot als FTD.

+