Nieuwsgroepen stond jarenlang bekend ​​als discussieplekken, en zijn het beste te vergelijken met de forums die we op het internet kennen. Het grootste verschil met forums zoals wij die kennen, is dat nieuwsgroepen niet direct op het web te vinden zijn door simpelweg een browser te gebruiken. Deze nieuwsgroepen, beschikbaar op usenet, werken echter iets anders. Hoewel nieuwsgroepen ooit begonnen met het versturen van tekstberichten, worden ze nu meer gebruikt voor het uitwisselen en downloaden van binaire bestanden.

Wat kan ik vinden in nieuwsgroepen?

Zoals eerder vermeld, zijn er aanvankelijk veel tekstbestanden te vinden. Inmiddels hebben binaire bestanden de overhand gekregen in nieuwsgroepen en zijn verreweg de meest populaire downloads. Deze worden als spots geüpload in nieuwsgroepen en je kunt ze op die manier opzoeken.

Waarom downloaden uit nieuwsgroepen

In veel gevallen maakt u bij het downloaden gebruik van peer-to-peer downloaden. Bij het downloaden ben je afhankelijk van de uploadsnelheid van anderen. Op usenet werkt dit gelukkig anders. Op het usenet van diverse nieuwsgroepen kunt u bestanden downloaden met de snelheid die uw internetprovider aangeeft. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van anderen. Hierdoor is usenet een populaire downloadmethode.

Hoe te downloaden uit nieuwsgroepen?

Omdat nieuwsgroepen oorspronkelijk zijn ontworpen voor tekstbestanden, moeten binaire bestanden worden gecodeerd om te worden geplaatst in of gedownload van nieuwsgroepen. Binaire bestanden worden meestal opgesplitst in kleinere bestanden die samen één bestand vormen. Om dit bestand te downloaden heb je een nieuwslezer of een programma zoals Spotnet nodig. Spotnet installeert zich op je computer en stelt je in staat om gemakkelijk nieuwsgroepen te doorzoeken en bestanden direct te “lezen” en te downloaden.

Zijn nieuwsgroepen gratis?

Nieuwsgroepen zijn gratis te gebruiken. Om toegang te krijgen tot nieuwsgroepen, moet u usenet gebruiken. Usenet biedt zowel gratis als betaalde diensten aan. De gratis versie klinkt aantrekkelijk, maar heeft veel beperkingen. De betaalde versie kost slechts een paar euro per maand en biedt meer mogelijkheden. Een belangrijk verschil is dat je met de betaalde versie langere bestanden kunt doorzoeken dan met de gratis versie. Gebruik voor het downloaden een gratis nieuwslezer of download gratis spotnet. Als je ook wilt beginnen met downloaden uit nieuwsgroepen, raden we je aan om onze Usenet-vergelijker te gebruiken en de voor jou beste Usenet-provider te kiezen. Sluit het vandaag nog af, installeer spotnet en begin met downloaden uit nieuwsgroepen.