Nieuwsgroepen en downloaden

[lwptoc]

Nieuwsgroepen, misschien heb je er wel eens van gehoord. Wat zijn nieuwsgroepen en wat kan je ermee? Tegenwoordig gebruiken mensen een nieuwsgroep om uit de downloaden. Maar, dat was vroeger heel anders.
nieuwsgroepen eweka

De opkomst van de eerste nieuwsgroepen

De eerste nieuwsgroep was NET.General, wat later net.general werd. Deze nieuwsgroep werd gestart in 1980. Al snel ontstonden er vele andere nieuwsgroepen. Het doel? In 1980 waren er nog geen forums waar je vragen op kon stellen. Het was dus niet mogelijk om een vraag te stellen aan een grote groep mensen. Mensen, voornamelijk programmeurs, gebruikten nieuwsgroepen om vragen in de posten. Ze maakten een tekstbestand aan en uploadde dat bestand naar een nieuwsgroep. Andere mensen zagen het bestand en de vraag, waarop antwoorden werden gepost.

Om geen enorme rotzooi te maken, werden er verschillende nieuwsgroepen aangemaakt. Als iemand een vraag had over Microsoft, dan konden ze terecht in 1.900 verschillende nieuwsgroepen. Iedere groep had een eigen thema, zo waren er bijvoorbeeld groepen voor MS-DOS, MSN, MS Access, Windows en vele andere Microsoft diensten en producten. Microsoft heeft alle nieuwsgroepen opgeheven, ze vinden het niet meer bij deze tijd passen. Als je nu een vraag hebt over bijvoorbeeld Windows 11, dan kan je deze stellen op het forum van Microsoft.

Misschien ben je bekent met Linux? Deze familie van besturingssystemen is ontstaan dankzij nieuwsgroepen. De bedenker van de kernel, het hart van een ieder Linux besturingssysteem is bedacht door Linus Torvalds. Doordat hij informatie over zijn project deelde, en iedereen uitnodigde om mee te werken, hebben we vandaag de dag vele Linux distributies, gemaakt voor gewone gebruikers en servers.

Nieuwsgroepen tegenwoordig

Het is nog steeds mogelijk om een tekstbestand te uploaden naar een nieuwsgroep. Dat kan gewoon met een mailclient. Maar, vandaag de dag worden nieuwsgroepen voor hele andere doeleinden gebruikt.

Toen het internet bekender werd, en internetverbindingen sneller werden, begonnen mensen binaire bestanden te uploaden. Vandaag de dag kan je bijvoorbeeld niet alleen een tekstbestand over een Linux distributie uploaden, het is mogelijk om een compleet Linux besturingssysteem te uploaden. Mensen uploaden van alles naar nieuwsgroepen, spelletjes, mobiele apps, programma’s, video’s en audio bestanden. Bedenk het en het is te vinden in een nieuwsgroep.

Nieuwsgroep downloaden

Als je een tekstbestand wilt downloaden uit een nieuwsgroep, dan heb je genoeg aan een mail cliënt, zoals Outlook. Maar, als je binaire bestanden wilt downloaden, zoals video’s, dan heb je meer nodig dan een mail programma. Allereerst heb je een nieuwsserver nodig. Er zijn helaas geen goede nieuwsservers waarmee je gratis binaire bestanden kan downloaden.

Daarvoor heb je een betaalde nieuwsserver nodig, die gespecialiseerde bedrijven zoals Eweka aanbieden. Je moet dan iets betalen voor een nieuwsserver. Een betaalde nieuwsserver noemt men een payserver. Het is dus noodzakelijk om een payserver te hebben om te downloaden uit nieuwsgroepen. Maar, hoe doorzoek je nieuwsgroepen zodat je iets kan downloaden?

Download met Spotnet, SABnzbd of Grabit

Als je video’s, audio en andere binaire bestanden wilt downloaden uit nieuwsgroepen, dan heb je een speciaal download programma nodig. Men noemt een dergelijk programma een newsreader. Als je het simpel wilt houden en wilt zoeken en downloaden, dan raden wij Spotnet aan. Dit programma is geschikt voor iedereen die wilt downloaden uit nieuwsgroepen. Je installeert Spotnet, voert je payserver gegevens in en kan na een half uur wachten beginnen met zoeken en downloaden. Er zijn geen andere programma’s waarmee je nieuwsgroepen kan doorzoeken en ook downloaden. Voor mensen die nog nooit hebben gedownload, is Spotnet een enorme aanrader. Het programma is gratis te downloaden en ook het gebruik is geheel gratis.

Voor mensen die willen zoeken met een NZB zoekmachine, zoals binsearch.info of nzbindex.nl, is het noodzakelijk om een ander programma te gebruiken dan Spotnet. De beste gratis download programma’s zijn SABnzbd en Grabit. Deze programma’s bieden veel meer opties, maar zijn een stuk ingewikkelder om te leren kennen dan Spotnet. Mede daarom raden wij mensen die nog nooit hebben gedownload Spotnet aan.

Nieuwsgroepen en payserver retentie

Er zijn vele aanbieders van payservers. Payserver providers zijn niet allemaal even goed. Sommige payserver providers vragen belachelijk hoge bedragen. Anderen bieden een goedkope payserver aan, waar je bijna niets mee kan. Als je opzoek gaat naar een payserver provider, moet je op drie dingen letten. De prijs, de aangeboden downloadsnelheid en de payserver retentie.

Misschien weet je niet wat het woord retentie betekend. Met een retentie van 365 dagen, kan je bestanden downloaden uit nieuwsgroepen, die tot 1 jaar geleden zijn geüpload. Voor de meeste mensen die downloaden is dit echt te weinig. Een goede payserver provider biedt daarom een retentie aan van minimaal 1.500 dagen. Kies je voor een premium payserver provider zoals Eweka, dan kan je bestanden downloaden die 5.000 dagen geleden zijn geüpload. Je kan dan bestanden downloaden die tot bijna 14 jaar geleden zijn geüpload.

Wil je alleen de laatste bestanden downloaden en vind je een retentie van 1.600 dagen genoeg? Dan raden wij UsenetBucket aan. Deze goedkope payserver provider biedt snelle payservers aan voor absolute bodemprijzen. Voor 3 euro per maand kan je al een payserver krijgen bij UsenetBucket. Wil je hele oude bestanden downloaden? Kies dan voor Eweka. Dit is de oudste en grootste payserver aanbieder in Nederland. Zowel UsenetBucket als Eweka zijn Nederlandse bedrijven, als een payserver niet werkt, kan je dus gewoon in het Nederlands contact opnemen met de klantenservice.

Wat is Usenet?

De term Usenet is een samenvoeging van User en Net(het internet). Eigenlijk is Usenet niets meer dan de naam van alle nieuwsgroepen bij elkaar. Als mensen het hebben over Usenet, dan hebben ze het dus gewoon over nieuwsgroepen.

Een reactie op “Nieuwsgroepen en downloaden

  1. MichelleYoung zegt:

    Dit is een geweldig bericht! Ik heb echt genoten van het lezen en heb er veel van geleerd. Ik ben het eens met de punten die je naar voren hebt gebracht, en ik ben blij dat je dit hebt gedeeld met ons. Ga zo door met het delen van zulke waardevolle inhoud!

Reacties zijn gesloten.

ajax-loader