Spotlite handleiding

Usenet is de ideale bron voor het downloaden van kwalitatief hoogwaardige bestanden, zoals muziek en films. Het is goed om hiervoor gebruik te maken van downloadprogramma SABznbd. Vervolgens is het belangrijk om een zogenaamd nzb bestand van het bestand dat je wilt downloaden toe te voegen aan dit downloadprogramma. Door dit te doen, zorgt SABznbd ervoor dat de benodigde data vanzelf van Usenet wordt afgehaald. Het nadeel is wel dat nzb-bestanden helemaal niet zo makkelijk te vinden zijn. Met spotlite wordt dit wat makkelijker gemaakt. Wil je het nog makkelijk houden?

Zoeken via speciale nzb sites

Om het juiste nzb-bestand te krijgen van de film of bijvoorbeeld de muziek die je wilt hebben kan je gebruik maken van zogenaamde nzb sites. Dit zijn websites die mediabestanden in nzb aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld nzbindex en binsearch. Het zijn zeker handige sites om nzb-bestanden te krijgen, maar het is erg lastig om ook daadwerkelijk de juiste bestanden te vinden. Dit heeft te maken met het feit dat er vaak gebruik wordt gemaakt van vreemde en niet te herkennen bestandsnamen. Hierdoor weet je dus eigenlijk niet goed wat het bestand precies is en is het heel lastig om gericht te zoeken naar het bestand dat je wilt hebben.

De spotlite community

Om het jezelf wat gemakkelijker te maken kan je je toevoegen aan de zogenaamde spotlite community. Deze moet je op je systeem installeren om er gebruik van te kunnen maken. SpotLite is een programma waarin gebruikers van nzb bestanden worden samengebracht in een community. Om toegang te krijgen tot spotlite heb je een payserver nodig, zoals Eweka. Gelukkig kan je deze gratis proberen, In de community is het mogelijk om andere gebruikers te tippen over het aanbod, en je kan zelf natuurlijk wil gebruik maken van de tips van anderen. Zo kan je de juiste nzb-bestanden veel sneller en makkelijker vinden.

Spotlite downloaden

payserver gegevensHet is heel gemakkelijk om spotlite toe te voegen en je bij de community aan te sluiten. Hier kan je diverse versies downloaden, voor Linux, OS X en Windows. Wanneer je de installatie hebt voltooid, dan kan je de nieuwsserver gegevens invullen en het verdere installatieprogramma doorlopen. Als je dit gedaan hebt, dan kan je het geheel bevestigen door op ‘OK’ te klikken. Vervolgens zie je onderaan je scherm de status staan van het aanmaken van de database. Je ziet vanzelf wanneer dit helemaal klaar is.

Het opslaan van nzb bestanden

Heb je een Usenet abonnement, het SABnzbd downloadprogramma en spotlite? Dan wordt het natuurlijk tijd om materiaal te gaan zoeken om te downloaden. Hiervoor open je spotlite en zoek je hier een categorie uit die je aanspreekt. Zoek je iets heel specifieks, maar heb je geen idee in welke categorie dit valt? Dan kan je ook gebruik maken van de gewone zoekfunctie.

Het juiste bestand gevonden?

Als je een bestand, zoals een serie, een muziekalbum of een film, hebt gevonden die je wilt hebben, dan kan je op de titel dubbelklikken. Vervolgens die je extra details verschijnen, zoals de kwaliteit, de eventuele ondertiteling en het bestandsformaat. Daarnaast zijn hier ook reacties te vinden van mensen die al eerder het bestand hebben gedownload. Als er uitsluitend negatieve reacties staan, dan spreekt het voor zich dat dit geen goede keuze is. Als de reacties wel positief zijn, dan kan je er in de meeste gevallen wel vanuit gaan dat alles in orde is.

Het bestand downloaden

Heb je een goed bestand gevonden en zijn de reacties positief? Dan kan je het mediabestand gaan downloaden. Dit doe je door op het pictogram rechtsboven te klikken. Hierop staan een harde schijf en een wereldbol afgebeeld. Hierna kies je voor Binsearch. Na deze stap moet je voor de betreffende bestandsnaam een vinkje zetten en hierna moet je voor ‘Create NZB’ kiezen. Dit bestand sla je op de harde schijf op.

Er staat een afwijkende spotlite downloadlink bij

Het kan zijn dat je bij films en series in de omschrijving een andere link voor het downloaden ziet staan. In dit geval gaat het 9 van de 10 keer om een zogenaamde versleutelde link. Dit soort links zijn veel moeilijker om te onderscheppen voor de opsporingsdiensten. Hierdoor kunnen deze het bestand minder makkelijk offline halen en dit betekent weer dat het risico aanzienlijk kleiner is dat het bestand verdwijnt van usenet. Als je een speciale downloadlink in de omschrijving ziet staan, dan kan je deze gebruiken om het betreffende bestand op te slaan als nzb-bestand.

Gebruik van SSL en een VPN

Je kan zien welke bestanden vrij zijn en welke bestanden auteursrechtelijk zijn beschermd. Het is zo dat je de vrije bestanden, ofwel de rechtsvrije mediabestanden, gewoon kunnen worden gedownload zonder risico’s. De auteursrechtelijk beschermde mediabestanden mogen niet worden gedownload volgens de wet, en dit is dus illegaal. Je kan deze net zo makkelijk downloaden als de vrije bestanden, maar het is wel strafbaar. Zolang je een VPN gebruikt of je payserver provider in elk geval SSL ondersteund, kan niemand waarnemen wat je download.

Een reactie op “Spotlite handleiding

  1. MikeJohnson zegt:

    Dit is een nuttig bericht. Ik heb veel geleerd van de informatie die je hier hebt gedeeld. Je uitleg is helder en je voorbeelden zijn verhelderend. Het heeft me geholpen om een beter begrip te krijgen van het onderwerp. Hartelijk dank!

Reacties zijn gesloten.

ajax-loader