Newsserver proberen

Als je nog nooit gebruik hebt gemaakt van een nieuwsserver dan kunnen we ons voorstellen dat je niet direct een duur abonnement wilt afsluiten. Er zijn gelukkig voldoende manieren om nieuwsservers gratis uit te proberen. Zo kun je in de meeste gevallen terecht bij je eigen internetprovider. De meeste providers hebben een eigen newsserver ingericht waar je verbinding mee kunt maken. Kijk wel even naar de inhoud van de nieuwsserver. Sommige providers hebben ervoor gekozen om alleen tekstberichten toe te laten op de nieuwsserver. In dat geval kun je geen programma’s en films downloaden, maar alleen tekstbestanden. Toch kun je ook z’n nieuwsserver proberen en zo kan je kostenloos kennis maken met usenet.

Een payserver gratis proberen, wat heb ik nodig?

Je hebt een zogenaamde nieuwsreader nodig als je een newsserver wilt uitproberen. Er zijn meerdere newsreaders beschikbaar die je kunt downloaden. Naast een nieuwsreader raden wij je aan om ook de NZB File Validator te downloaden. Als je straks een bestand hebt gevonden is het belangrijk om na te gaan of deze ook op de server aanwezig is, met de NZB File Validator kan dat.

Betaalde usenet providers
Voor het uitproberen van nieuwsgroepen kun je ook bij betaalde usenet providers terecht. Bijna al deze providers bieden een proefperiode aan. In deze proefperiode kun je tot een bepaald aantal megabytes aan data downloaden via nieuwsgroepen. Het voordeel hiervan is dat je niet direct hoeft te betalen en toch kennis kunt maken met usenet. Kies je voor een proefperiode via een betaalde usenet provider, let er dan wel op wat voor contract je aan gaat. In veel gevallen wordt er na de proefperiode een abonnement in gang gezet, zonder dat je het door hebt. Je bent in dat geval zelf verantwoordelijk voor het stopzetten van je abonnement op het moment dat de proeftijd afloopt.

Verschillende gratis newsserver pakketten

Wil je na de proefperiode je abonnement verlengen, dan kun je vaak kiezen uit verschillende pakketten. Elk pakket kent een maximum aantal verbindingen en downloadsnelheid. Onderzoek eerst wat voor soort internetabonnement je hebt. Heb je een 50 Mbit abonnement bijvoorbeeld, dan heeft het weinig nut om een usenet pakket van 100 Mbit af te sluiten. Je zult in dat geval nooit met meer dan 50 Mbit kunnen downloaden namelijk. Uiteraard hoort bij elk pakket een andere maandprijs. Bij de duurdere pakketten zie je vaak hoge downloadsnelheden, veel verbindingen tegelijkertijd en kennen geen limieten qua downloadvolume.

Datalimiet
Kijk goed naar de maximale datalimiet per maand. Bij sommige usenet providers mag je onbeperkt downloaden, anderen hebben er een limiet op zitten. Als je heel veel wilt downloaden is het raadzaam om voor een payserver provider te kiezen die onbeperkt downloaden toe staat.

Retentie
Als je veel oud materiaal wilt kunnen downloaden, zoek dan een usenet provider uit met een hoge retentie. Bij sommige providers ligt de retentie op 4.000+ dagen. In zo’n geval kun je films en programma’s downloaden die bijna 7 jaar geleden zijn toegevoegd. Ligt de retentie lager, dan heb je niet zo veel toegang, je kan dan alleen oude posts downloaden.

Deze payservers zijn gratis te proberen; Eweka, Pure Usenet Natuurlijk kan je deze payservers eerst gratis testen, ook met nzbserver en Spotnet.

Dit bericht is gepost in Usenet. Bookmark de link.

Een reactie op “Newsserver proberen

Reacties zijn gesloten.

ajax-loader